Resepi pertama yang Nur nak share adalah resepi Ketam Masak Lemak Cili APi. Sebenarnya Nur dah lama teringin nak makan ketam tapi suami Nur kata ketam mahal. Takut terlebih budjet, hehehe. Al-maklumlah, kami ka orang baru kahwin, so budjet dh banyak lari. Heheheh..... Tiba-tiba, pagi tadi tiba-tiba husband Nur bawak ketam balik ke rumah. Wah... terkezut n terharu gak. So, Nur masak ikut apa yang husband Nur nak makan. So dapat la resipi ni.
Bahan-bahan (untuk 2 orang)
Ketam 2 ekor
Santan 1 mangkuk
1 Asam Keping
2 sudu cili giling
3 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar *
1 inci kunyit hidup *
3 biji cili api * (kalau suka pedas boleh tambah)
belacan sebesar ibu jari
Langkah-langkah
1. Blend bahan-bahan bertanda * hingga hancur.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah diblend dalam periuk dan letak atas api.
3. Kemudian masukkan cili giling, asam keping dan ketam. Biarkan sehingga mendidih dan kuah kering sedikit.
4. Masukkan santan dan kacau sentiasan agar tidak berketul.
5. Masukkan garam secukup rasa. Apabila mendidih, boleh diangkat.
No comments:
Post a Comment